ÉLÉSTÁR FOGYASZTÓVÉDELMI ÉS JOGVÉDŐ EGYESÜLET, KAPOSVÁR

Fogyasztóvédelmi, jogvédő, érdekvédő, szellemi honvédő egyesületi civil honlap. Minden, ami emberi, természetes és magyar. Isten, Haza, Család. "Magyarországról, édes hazánkról, Ne feledkezzél el szegény magyarokról!" (Régi magyar Himnusz)

CIVIL TÁRSASÁG (2012.02.06.)

2011. évi CLXXV. törvény

az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil

szervezetek működéséről és támogatásáról1

2. § E törvény alkalmazásában

6. civil szervezet: a civil társaság, illetve a Magyarországon nyilvántartásba vett egyesület - a párt kivételével -, valamint az alapítvány.

(civil társaság, amely mindenfajta bírósági regisztráció nélkül, személyek közös elhatározásával alakulhat meg.)

PTK. 6. Civil társaság490

578/J. §491 (1) Természetes személyek társaságot nem gazdasági érdekű közös céljaik előmozdítására és közösségi célú tevékenységük összehangolására vagyoni hozzájárulás nélkül is létrehozhatnak (civil társaság).

(2) A civil társaságra a polgári jogi társaságra vonatkozó szabályokat azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a társaságot a társasági szerződésben ügyvitelre kijelölt tag kivételével bármely tag azonnali hatállyal indokolás nélkül felmondhatja, a tag halála, illetve felmondása esetén a társaság pedig csak akkor szűnik meg, ha ezáltal a tagok száma egy főre csökken.

CIVIL TÁRSASÁG-ot:

1.)Természetes személyek

2.)Nem gazdasági érdekű közös céljaik előmozdítására

3.)Közösségi célú tevékenységük összehangolására

4.)Vagyoni hozzájárulás nélkül

hozhatják létre.

Mivel az 578/J. § (2) bek. arra utal, hogy néhány eltéréssel a POLGÁRI JOGI TÁRSASÁGRA vonatkozó Ptk. szabályokat (568-578/A.§) kell alkalmazni, annak szabályai a következők:

XLVI. fejezet

A társaság

1. A polgári jogi társaság457

568. §458 (1) A polgári jogi társaság létesítésére irányuló társasági szerződéssel a felek arra vállalnak kötelezettséget, hogy gazdasági tevékenységet is igénylő közös céljuk elérése érdekében együttműködnek és az ehhez szükséges vagyoni hozzájárulást közös rendelkezésre bocsátják.

Polgári jogi társaságot a felek közös gazdasági érdekeik előmozdítására és az erre irányuló tevékenységük összehangolására, vagyoni hozzájárulás nélkül is létrehozhatnak.

(2)-(3)459

(4)460 A társaság valamelyik tagját a személyes tevékenység alól mentesítő megállapodás semmis; ha azonban a társaságnak jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság tagja is van, a szerződés úgy is rendelkezhet, hogy e tag csak vagyoni hozzájárulásra köteles.

569. §461 (1) A tagok vagyoni hozzájárulása közös tulajdonukba megy át. A társasági szerződés úgy is rendelkezhet, hogy a vagyoni hozzájárulásuk, illetőleg annak meghatározott része közös használatukba kerül.

(2) A vagyoni hozzájárulás után kamatot vagy díjazást, a tagsági viszonyból folyó személyes közreműködésért díjazást érvényesen kikötni nem lehet.

570. §462 (1) A vagyoni hozzájárulás vagy értéke kiadását csak a társaság megszűnésekor, illetőleg akkor lehet követelni, ha a tag a társaságtól megválik.

(2) A közös használatba adott vagyoni hozzájárulás a többi tag hozzájárulása nélkül át nem ruházható és meg nem terhelhető.

(3) A tag hitelezőjének követelésére csak az a hányad szolgál fedezetül, amely a tagot a társaság megszűnése vagy a tag kiválása esetére megilleti. Ha a hitelező e hányadra végrehajtást vezetett, a tagot megillető rendes felmondás jogát gyakorolhatja, de ebben az esetben sem követelheti a tagnak járó hányad természetben való kiadását.

571. §463 (1) A társasági szerződés eltérő rendelkezése hiányában a nyereség és a vagyoni hozzájárulást meghaladó veszteség a tagok között egyenlő arányban oszlik meg. A működés során szerzett közös tulajdonba került dolgok tulajdoni hányada - a társasági szerződés eltérő rendelkezése hiányában - egyenlő. Semmis az a megállapodás, amely valamely tagot a nyereségből vagy a veszteségből kizár.

(2) Az elszámolás évenként történik.

572. §464 (1) Az ügyek vitelére minden tag jogosult.

(2) Az ügyvitelre jogosult tagot jogosultnak kell tekinteni arra is, hogy az ügyvitel körében a többi tagot képviselje. A képviseleti jogot a tagok többsége akkor is megvonhatja, ha a képviselőt a társasági szerződés rendelte ki.

(3) Valamely tag nem megfelelő ügyvitele ellen a többi tag tiltakozhat; a vitát a tagok többsége dönti el. Egyhangú döntés szükséges azonban a társasági szerződéstől való eltéréshez, továbbá a társaság rendes működése körét meghaladó ügyekben.

(4) A közös tulajdon birtoklására, használatára, hasznosítására és a rendelkezésre - a társasági szerződés eltérő rendelkezése hiányában - e törvénynek a közös tulajdonra vonatkozó szabályait kell alkalmazni. A tag azonban tulajdoni hányadával nem rendelkezhet és a közös tulajdon megszüntetését csak a társaság megszűnése, illetőleg a tagnak a társaságból való kiválása esetén lehet követelni; az ezzel ellenkező megállapodás semmis.

573. §465 (1) A tag közreműködését meghatározott ügyek intézésében a többi tag egyhangú határozattal kizárhatja.

(2) Az egyes ügyek intézéséből vagy a képviseletből kizárt tag a társaság minden ügyét ellenőrizheti; az ezzel ellenkező megállapodás semmis.

574. §466 A társasági tevékenységből eredő tartozásokért, illetőleg az ilyen tevékenységgel okozott károk megtérítéséért harmadik személyekkel szemben a tagok felelőssége egyetemleges.

575. §467 (1) A határozatlan időre létesített társaságot bármely tag három hónapra felmondhatja (rendes felmondás). Ha a felmondás lejárta alkalmatlan időre esik, a többi tag egyhangú határozattal a felmondási időt legfeljebb további három hónappal meghosszabbíthatja.

(2) A tag a társaságot azonnali hatállyal felmondhatja, ha erre bármely másik tag fontos okot szolgáltat, különösen ha a társasági szerződést súlyosan megszegi, vagy olyan magatartást tanúsít, amely a vele való további együttműködést vagy a társaság céljának elérését nagymértékben veszélyezteti.

576. §468 (1) Valamely tag halála, jogutód nélküli megszűnése vagy rendes felmondás esetében a megmaradó tagok a társaság továbbfolytatását határozhatják el.

(2) Azonnali hatályú felmondás esetében a társaságot nem lehet tovább folytatni; az ezzel ellenkező megállapodás semmis.

577. §469 A társaság megszűnik:

a) ha célját megvalósította vagy a cél megvalósítása többé nem lehetséges;

b) ha eltelt a határidő, amelyre alakult, kivéve, ha a tagok a társaságot tovább folytatják;

c) valamely tagjának halálával, illetőleg jogutód nélküli megszűnésével, rendes felmondással, kivéve, ha a tagok a társaságot tovább folytatják;

d) azonnali hatályú felmondással;

e) a társaság közös elhatározással való megszüntetésével;

f) ha a tagok száma egyre csökken.

578. §470 (1) A társaság tovább folytatása esetén azt az örököst, illetőleg jogutódot, aki a tagokkal való megegyezés alapján nem válik a társaság tagjává, továbbá azt a tagot, aki felmondta a szerződést, pénzben is ki lehet elégíteni. A kielégítés a társaság megszűnésére irányadó szabályok szerint történik.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetekben - a társasági szerződés eltérő rendelkezése hiányában - a közös használatba került vagyoni hozzájárulást természetben kell kiadni.

(3) A társaságtól megváló tag, ideértve a jogutódot is, illetőleg - az örökhagyó tartozásaiért való felelősség szabályai szerint - a meghalt tag örököse felelős azokért a tartozásokért, amelyek a felmondási idő lejártáig, illetőleg a halál vagy jogutódlás bekövetkeztéig keletkeztek.

578/A. §471 (1)472 A társaság megszűnésekor elszámolásnak van helye. Az ügyintézés és képviselet szabályait a végelszámolás során is alkalmazni kell.

(2) A társasági tevékenységből eredő tartozások kiegyenlítése után - lehetőleg természetben - vissza kell adni a tagok vagyoni hozzájárulását. A többlet, valamint a hiány megosztása a nyereség, illetőleg a veszteség elszámolására vonatkozó szabályok szerint történik.

6. Civil társaság490

(Szerkesztette: Dr. Sebők László ÉLÉSTÁR Egyesület)

ÁLLÁSPONTUNK:

Az új Civil tv. (Ectv.) vezette be mint új civil jogintézményt és ismeri el a Civil tv. viszonyában civil szervezetnek az ún. CIVIL TÁRSASÁGOT.

A szándék, hogy egy egyszerűsített, civil közösségi szervezeti intézményt bírósági nyilvántartási jogi eljárás nélkül - jogi elismertség mellett- lehetséges létrehozni, mindenképpen dicséretes, és civilbarát. Gondoljunk csak a jogi személyiséggel nem rendelkező nyugdíjas-, idősek klubjaira stb.

Ugyanakkor a jelenlegi hatályos jogszabályok mellett és annak keretében mi nem javasolnánk e jog civil szervezeti formát - még Civil tv. szerinti elismertsége mellett sem- a következő hátrányok illetve adott, konkrét helyzetben esetleg veszélye miatt.

1.) A Civil Társaság - éppen jogi személyiség hiányában- nem pályázhat az közpénzforrású civil támogatási rendszerben, a NEA-ban.

2.) Mivel a Civil Társaságra - a Civil tv. szerinti rendelkezéseken és önmaga speciális szabályozásán túl- a Ptk. Polgári jogi társaságra vonatkozó szabályai irányadóak, ez felelősségi szempontban egyértelműen hátrányosabb a jogi személyiségű egyesülethez, alapítványhoz képest.

Az alapítvány és az egyesület tartozásaiért saját vagyonával felel, egyesület esetében a tag legfeljebb a tagdíja megfizetése erejéig lehet felelős az egyesület tartozásaiért, míg CIVIL TÁRSASÁG esetében a Ptk 574. §-ában foglaltak szerint: A társasági tevékenységből eredő tartozásokért, illetőleg az ilyen tevékenységgel okozott károk megtérítéséért harmadik személyekkel szemben a tagok felelőssége egyetemleges.

- ÉLÉSTÁR Egyesület

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 5
Tegnapi: 39
Heti: 5
Havi: 331
Össz.: 65 306

Látogatottság növelés
Oldal: CIVIL TÁRSASÁG???
ÉLÉSTÁR FOGYASZTÓVÉDELMI ÉS JOGVÉDŐ EGYESÜLET, KAPOSVÁR - © 2008 - 2024 - elestaregyesulet.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »